Říjen: Odčervení

Odčervením rozumíme podání léků, které hubí vnitřní parazity u zvířat.

Pro vhodnou volbu způsobu a prostředku k odčervení je nutno si zodpovědět několik otázek:

  • odčervujeme preventivně, či léčebně (tzn. zvíře prokazatelně vnitřní parazity má)?
  • odčervujeme dospělé zvíře či štěně/kotě ?
  • chceme zvíře pouze odčervit, či zároveň ošetřit proti vnějším parazitům ?

Termín odčervení veřejnost velmi často používá. Co si však můžeme pod tímto termínem představit?

Odčervením rozumíme podání léků, které hubí vnitřní parazity u zvířat.

Obecně lze říci, že štěně či kotě, které si jako malé přivedeme domů ve věku 7 – 8 týdnů, by jíž mělo být minimálně dvakrát odčervené. Malá štěňata a koťata se odčervují poprvé již ve stáří 14 dnů, dále pak pravidelně každé 3 týdny až do doby, kdy je dokončena veškerá prvotní vakcinace. Po této době do jednoho roku stáří odčervujeme každé 2 měsíce. Dospělé zvíře starší jednoho roku odčervujeme pravidelně každých 4 až 6 měsíců (tj. 2-3krát ročně). Dospělé kočky odčervujeme pravidelně každé 3 měsíce (a to i když žijí pouze v bytě !!!). Pokud u psa či kočky objevíme v trusu známky přítomnosti parazitů (bílá zrníčka, články tasemnic, bílé dlouhé červy), či pozorujeme-li hubnutí zvířete a zhoršenou kvalitu srsti, je nutno donést do ordinace vzorek trusu k provedení laboratorního parazitologického vyšetření. Na základě tohoto vyšetření Vám poté navrhneme nejvhodnější přípravek a způsob odčervení zvířete.

Většina přípravků pro odčervení se vyrábí ve formě tablet, pasty či roztoku pro podání ústy. U některých jedinců tento způsob aplikace může být pro majitele veliký problém. Existují i moderní přípravky, které se aplikují vykapáním na kůži zvířete. Tyto přípravky jsou velmi vhodné zvláště u štěňat a koťat – jednak díky snadnosti aplikace (a omezení stresu zvířete při aplikaci), hlavně však tím, že jsou účinné 30 dní a tak prodlužují dobu opakování odčervení ze 3 týdnů na jeden měsíc. Další výhodou je, že tyto přípravky jsou účinné i proti vnějším parazitům (svrab, blechy apod.).Co když máme v domácnosti více zvířat?

Pokud máme více zvířat, je nutné odčervení provádět zároveň u všech jedinců. Jedině tak se vyhneme vzájemnému přenosu parazitů mezi nimi.Jak se vlastně přítomnost vnitřních parazitů u zvířat projevuje?

Přítomnost vnitřních parazitů u zvířat lze předpokládat v následujících případech:

  • v trusu objevíme „bílá zrníčka“, články tasemnic, bílé dlouhé červy apod., což jsou prvotní známky přítomnosti parazitů
  • pozorujeme-li hubnutí zvířete
  • horší-li se kvalita srsti domácího zvířete

V těchto případech je nutno donést do ordinace vzorek trusu k provedení laboratorního parazitologického vyšetření. Na základě tohoto vyšetření Vám poté veterinární lékař navrhne nejvhodnější přípravek a způsob odčervení zvířete.

U nás zaplatíte i platební kartou.