Artróza u psa a zdravý způsob terapie

Nemoci kloubů postihují nejen lidi, ale i zvířata a mají různý původ. Často to souvisí s plemenem psa – čím větší je velikost, tím náchylnější je k obtížím s klouby. Další častou příčinou je obezita, kdy vinu nejčastěji nese bohužel páníček, který svému pejskovi dopřává více, než je optimální. 

Jaké problémy hrozí velkým psům?

Psi velkých plemen jsou náchylnější k artróze. Mezi predisponovaná plemena patří např. rotvajler, labrador, zlatý retrívr a dobrman, protože jejich vysoká tělesná hmotnost způsobuje větší namáhání končetin. 

Mezi další faktory onemocnění patří:

  • Věk – degenerace chrupavky u starších psů, problémy s bolestmi kloubů u mladých rostoucích psů velkých plemen.
  • Nadváha a obezita namáhá klouby, které jsou náchylnější k nástupu a zhoršení onemocnění.
  • Genetické pozadí – dysplazie kyčelního kloubu nebo lokte. Faktory prostředí (nesprávná výživa, vysoký obsah minerálních a vitamínových látek, atd.) také ovlivňují rychlost vývoje dysplazie a míru jejího postupu. Neléčená dysplazie může způsobit silnou bolest, omezení pohyblivosti kloubů, časný vývoj degenerativních změn.
  • Kloubní infekce způsobují poškození kloubní tkáně a chrupavky.
artroza-pes

Typy kloubních problémů

Onemocnění kloubů jsou chronická, spojená s dysfunkcí chrupavky a jejím poškozením. Kloubní chrupavka hraje při ochraně kostí velmi důležitou roli. Díky hladkému povrchu a vysoké pružnosti absorbuje a neutralizuje tlakové síly působící na kloubní povrchy kostí. Když se kloubní chrupavka opotřebovává rychleji, než se regeneruje (regenerace trvá asi 12 měsíců), může dojít k otokům, zánětům a degeneraci kloubů.

Největším problémem je, že majitelé psů někdy ignorují první příznaky bolestí jejich chlupáčů. Ignorování této nemoci může mezitím vést k bolesti končetin a ke snížení motorické aktivity psa. Výsledné změny bývají mnohdy nevratné. Jak nemoc postupuje, může dále zničit chrupavku na povrchu kosti a produkovat nadměrné množství kostní tkáně kolem kloubu. Poškozené prvky kloubní chrupavky vylučují zánětlivé enzymy, které poškozují zdravou kloubní chrupavku. Proto je schopnost rozpoznat příznaky a zahájit léčbu včas velmi důležitá.

Mezi nejběžnější onemocnění, které postihuje klouby, je artróza.

Artrózu charakterizuje kulhání, nechuť k pohybu, potíže se stoupáním po schodech a vstávání z pelechu, ztuhlá chůze, atd. Nemocní psi chodí pomaleji, nechtějí došlápnout na bolavou končetinu nebo občas kňučí, aby signalizovali příznaky. Psi s artrózou mívají lepší i horší dny – například hrozí zhoršující se kulhání v chladných a vlhkých dnech. Dalším příznakem je změna držení těla. Zvíře se snaží přesunout svoji váhu tak, aby nevyvíjelo tlak na bolavý kloub. V důsledku toho může dojít k atrofii svalů. Pozorována je také ztráta chuti k jídlu a změny chování v důsledku stresu z bolesti.

Je vůbec možné kloubním problemum včas zamezit?

Včasná prevence

Je téměř nemožné zastavit genetiku, tzv. primární artritidu, ale můžete výrazně snížit příznaky artrózy u vašeho psa. Čím dříve budou přijata nápravná opatření, tím lépe. Tento princip funguje zejména v případě sekundární artrózy, která je způsobena jinými onemocněními kloubů, nesprávným krmením, nedostatkem pohybu nebo fyzickým přetížením.

Co dělat, když má pes takové problémy?

Nemoci psích kloubů – rady a léčba

  • Udržování správné hmotnosti psa

 Udržení správné hmotnosti je při léčbě kloubů zásadní. Pokud je pes obézní, ani nejlepší léčba nesplní svou roli na 100 %. Snížení hmotnosti a udržování správné hmotnosti vašeho psa lze považovat za nejdůležitější při léčbě onemocnění kloubů. Často to bývá i nejtěžší část léčby, která vyžaduje změnu životního stylu majitele a nalezení času na intenzivní procházky se psem v denním rozvrhu. Nezapomeňte, že majitel je zodpovědný za pravidelný pohyb a kvalitní krmivo pro svého psa.

  • Cvičení pro psa

 Správné cvičení je druhým nejdůležitějším krokem v léčbě. Vyberte vhodnou aktivitu a uvidíte, že váš pejsek bude nadšený! Chůze na vodítku nebo plavání jsou skvělými příklady ne příliš náročného, ale efektivního úsilí. Cvičení si můžete také dohodnout s ortopedem nebo fyzioterapeutem a mělo by být vždy na míru konkrétnímu zvířeti, protože nesprávně zvolená cvičení mohou způsobit zhoršení.

Pozor! Hra na chytání míčků nebo frisbee je pro psa zábava, ale velmi zatěžuje klouby.

  • Pelíšek pro psy a podmínky spánku

 Většina lidí s onemocněním kloubů zjistí, že příznaky se zhoršují v zimním období a ve vlhku. Stejně tak to mají psy! Pes s tímto onemocněním nemůže být průvanu nebo velkému chladu.

Důležitou roli zde hraje i pohodlný pelíšek, kdy je vhodnou variantou ortopedický pelíšek. Další možností je zdravotní lehátko, z kterého se psovi snáze vstává. Pelíšek by měl být vždy na teplém místě mimo průvan. Během procházky dejte psovi vhodný psí obleček, bude udržovat klouby v teple.

zdravotni-lehatko-pro-psy
  • Výživové doplňky a vitamíny na klouby pro psa

Glukosamin a chondroitin jsou nejčastěji používané doplňky při léčbě kloubního onemocnění. Glukosamin je cukr, který hraje důležitou roli při budování chrupavky. Obvykle trvá 6 týdnů, než se chrupavka začne regenerovat. Nemocní psi by měli tyto doplňky užívat po zbytek svého života. Výrobky, např. Alavis MSM+Glukosamin sulfát pro psy obsahující glukosamin a chondroitin jsou dobře snášeny.

Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek. Jsou důležitou živinou. Doporučují se pro použití u psů s onemocněním kloubů i u starších psů jako prevence.

Léčba by měla být vždy konzultována s vaším veterinářem. Pokud zvolíte správný postup a zaměříte se na životní styl vašeho psa, můžete pejskovi velmi přispět k dlouhému a šťastnému životu.

U nás zaplatíte i platební kartou.