Nejčastější mýty o alergiích na domácí mazlíčky

Mýtus první: Jsem alergický na srst

Lidé se většinou domnívají, že alergii způsobuje samotná srst zvířete. Ve skutečnosti ji vyvolávají alergeny, které se v srsti pouze hromadí, ale nevytvářejí se v ní. Alergeny se skrývají hlavně v kouscích kůže nebo ve výkalech. Mnoho se jich také nachází ve slinách zvířat. Ty se dostanou na srst a následně i do vzduchu, když se zvíře olízne.

Největší přenašeči alergenůKromě kočky, která jasně vede v počtu vyvolaných alergických reakcí, dráždí kůže a nosy alergiků také kůň, morčata a křečci. S nimi se může připojit i alergie na seno.

Alergici by se měli mít obzvlášť na pozoru před kočkami, a to dlouhosrstými i krátkosrstými. Právě tato zvířata způsobují nejsilnější alergie ze všech domácích miláčků. Tyto mazlivé šelmy jsou největšími nositeli alergenů, dokonce s nimi nemusíte přijít do přímého kontaktu, a i přesto mohou vyvolat alergickou reakci. Alergeny totiž roznáší po okolí vzduchem, a proto je může přenášet dokonce i člověk, například na oblečení. U malých dětí může kočka vyvolat atopický ekzém a později mohou být náchylnější k onemocnění.

Mýtus druhý: Krátkosrstá zvířata nemohou vyvolat alergickou reakci

To je nesmysl. Alergeny se tvoří v kůži nebo i slinách, nezáleží na délce srsti. Alergickou reakci může vyvolat krátkosrstý jezevčík stejně jako kolie. Dlouhosrstá zvířata můžou vyvolat jiné alergie – v jejich srsti se hromadí prach a roztoči.

Mýtus třetí: Jsem alergický na peří, takže nemůžu chovat papouška

To nemusí být tak docela pravda. Papoušci totiž mají jiný typ peří, než na jaký se dělají testy u alergologa. Doktorka Blanka Haindlová potvrzuje: „Při testech na alergii zkoumáme reakce na kachní a husí peří. Výsledky se ale nevztahují i na peří papouška. Ten sice také způsobuje alergie, není to ale pravidlo, že by musel nutně způsobit alergii u člověka alergického na klasické peří.“

Alergická reakce je tedy velmi individuální. Pokud už papouška máte a objevila se u vás alergie jasně spojená s ním, pečujte o jeho čistotu a čistěte jeho peří rozprašovaným roztokem proti alergenům. Alergii můžou způsobit i roztoči v jeho peří, nikoliv peří samotné.

Mýtus čtvrtý: „Naháči“ alergikům stoprocentně nevadí

Skinny morče nebo kočka sfinx jsou vyšlechtěné druhy zvířat, které nemají srst. Mohlo by se proto zdát, že je alergici můžou bez problémů chovat.
Pokud alergii způsobují chlupy, pak je pravděpodobné, že „nahé“ zvířátko skutečně žádnou alergickou reakci nevyvolá. Většinou se ale alergeny nacházejí ve slinách a v odumřelých částech kůže a pak problémy přetrvají. Opět ale záleží na individuální reakci alergika.

Mýtus pátý: Alergenů se nikdy nezbavíte

Pokud budete i přes vaši alergii chovat zvíře, budete se s následky muset vyrovnat. Alergeny se budou stále tvořit, správnou péčí ale můžete jejich množství omezit na minimum. Klíčem k úspěchu je pravidelná péče o srst domácího mazlíčka. Na trhu seženete speciální šampony a roztoky, které neutralizují alergeny v srsti a tím snižují pravděpodobnost alergické reakce. Jejich účinek ale trvá velmi krátce, a je proto nutné aplikovat je alespoň jednou nebo dvakrát týdně.

Mýtus šestý: Alergie? Hned pryč se zvířetem

Objeví-li se ekzém, vyrážka, slzení očí, rýma nebo kašel, neznamená to nutně, že se musíte zbavit všech zvířat, která chováte. Dodržujte jen přísná pravidla pro hygienu a péči o srst. Jestliže se ale v souvislosti s domácím mazlíčkem objeví astma, pak už se nejedná o lehkou alergii a pro zvíře rychle sežeňte nový domov. Loučení s milovaným členem rodiny není nikdy jednoduché, ale zdraví má přednost.

tus sedmý: Když jsem alergický na kočku, pořídím si psa

Kočka je skutečně největší nositel alergenů a je možné, že pes vám tak silnou alergii nezpůsobí. Přesto ale nelze jednoznačně říct, že změnou domácího mazlíčka s alergií skoncujete. Pokud máte sklon k alergii na určitý druh zvířete, můžete se stát citliví i vůči dalším tvorům. Jestliže jste alergičtí na psy, je pravděpodobné, že kočky jako největší nositelky alergenů na vás budou mít stejný nebo i silnější vliv.

Hledáte tedy mazlíčka, který by vás nedráždil? Alergii nezpůsobují plazi – chameleona, hada nebo želvu můžete bez problémů chovat. Vhodné k chovu jsou i rybičky, alergii spojenou s péčí o ně může vyvolat jedině jejich krmivo, tedy sušení roztoči.

Co zlepší soužití alergika se zvířetem – Zamezte zvířeti přístup do ložnice a do dětského pokoje, nebo alespoň do postele. Jinak místo spánku v noci nezavřete oči a potrápí vás alergické reakce.

– Dbejte na pravidelnou hygienu a zvíře vykoupejte alespoň dvakrát týdně. Ačkoliv se koupel nemusí vašemu domácímu mazlíčkovi zamlouvat, značně snížíte množství alergenů v jeho srsti a tím i pravděpodobnost alergie.

– Pelíšek vašeho miláčka udržujte v čistotě. Hromadí se v něm mnoho roztočů a bakterií, které mohou dráždit vaši kůži, oči nebo nos.

– Když vás olízne zvíře, ihned se umyjte. Především kočičí sliny často způsobují svědění, rýmu či kašel. 

– Často perte. Alergeny se usazují i na vašem oblečení, proto zvíře nemusí být ani  ve vaší blízkosti, aby vám začaly slzet oči.

Autoři: Monika Trojanová, ve spolupráci s Blankou Haindlovou, alergoložkou

Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/nejcastejsi-myty-o-alergiich-na-domaci-mazlicky.A090306_140445_hobby-domov_mot

U nás zaplatíte i platební kartou.