Průvodce č. 2: BŘEZOST

Průvodce č. 2: Březost:V předchozím průvodci jste se dozvěděli vše o početí a oplodnění. V tomto článku naleznete veškeré informace o tom, co jsme Vám schopni poskytnout u nás na klinice v oblasti březosti, přípravě na porod či přerušení gravidity.

  • ·          Jak zjistím, že je fenka březí? 

Diagnostiku rané gravidity provádíme ultrazvukem. Plody jsou patrné od 25.dne stáří. Proto pokud chcete vědět, zda-li je Vaše fenka skutečně březí, je dobré si napočítat 25.dní od posledního krytí. Po tomto datu již můžeme fenku vyšetřit. U nás fence vyholíme malou část srsti na břiše, poté už vyšetření sonem probíhá jako u lidí. Fenka je obvykle polohována na zádech a lékař sondou pátrá po plodech. Vyšetření ultrazvukem je pro fenu i štěňátka zcela bezpečné a nebolestivé a trvá do 30 minut. Na ultrazvuku je možné odhadnout přibližný počet štěňat, přesný počet ale získáme pouze RTG (viz níže). Na požádání je možné vytisknout obrázek plodu. Na toto vyšetření je lepší být předem telefonicky objednaný.

  • ·          Kolik štěňat fenka přesně čeká a musím to vůbec vědět?

Na první pohled se nezdá být informace o přesném počtu štěňat důležitá. My, na základě našich zkušeností, ale velmi doporučujeme, abyste počet štěňat před porodem znali. Budete pak mít během porodu přehled, kolik štěňat se má ještě narodit, budete přesně vědět, že porod již skončil, či naopak se porod přerušil a budete schopni nás včas kontaktovat při komplikacích!Přesný počet štěňat nám prozradí RTG. Na něj můžete přijít po 45.dnu gravidity, kdy jsou již patrné kostry jednotlivých plodů. Pokud si u nás necháte RTG udělat krátce před porodem – tzn. např. 55.den, budeme Vám schopni kromě počtu odhadnout i velikost štěňat s ohledem na velikost fenky a případných komplikací při porodu. Toto RTG vyšetření probíhá bez sedace, fenka je polohována na boku a na zádech jen po dobu pár minut. Snímky náš lékař vyvolá a vyhodnotí do 15 minut. RTG na našem pracovišti je moderní přístroj, expozice je krátkodobá a je vyloučeno poškození zdraví plodů i fenky. Abyste s Vaší březí fenkou nemuseli dlouho čekat, doporučujeme se předem telefonicky objednat.

  • ·          Co mám před porodem dělat, jak se o fenku starat?

Pokud máte poprvé březí fenku, doporučujeme jednak USG a RTG vyšetření (viz výše), ale také konzultaci s některým z našich lékařů. Poví Vám přesně, s čím se během gravidity můžete setkat, řekne Vám, jak se starat o fenku těsně před porodem, během porodu a jak rozpoznat komplikace, na které je již potřeba povolat veterináře.

  • ·          Nepodařilo se nám uhlídat fenu během hárání, co s tím?

Pokud se jakýmkoliv způsobem stalo, že byla Vaše fenka během hárání nakryta a případná březost je nežádoucí, existuje několik možností, jak Vám s touto situací můžeme pomoci.a)        Pokud uvažujete o kastraci fenky, doporučujeme fenku za tři týdny po skončení hárání nechat vykastrovat. Tímto se vyřeší problém případné březosti i dalších nechtěných nakrytí. Před tímto zákrokem se určitě s Vaší fenkou zastavte na klinické vyšetření a konzultaci.b)        V případě, že fenku vykastrovat neplánujete, je nutné počkat 25.dní od páření. Poté ultrazvukem potvrdíme nebo vyloučíme březost (popis vyšetření výše). Až polovina takto vyšetřených fenek nakonec není březí. Pokud je fena březí, je možné vyvolat potrat.Vyvolání potratu:Používáme moderní hormonální přípravek, který přeruší nežádoucí březost. Používáme ho ale pouze u fenek, které jsou skutečně březí, nikoliv tedy „na slepo“.  Dva dny po sobě od nás fenka dostane injekci s přípravkem. Poté v průběhu několika dní potratí. Podrobnosti s Vámi probereme osobně, je nutné ale poznamenat, že takto vyvolaný potrat často provází komplikace a fenku je nutné důsledně monitorovat a docházet na kontroly.  U psů dnes již neexistuje jiná korektní možnost ukončení březosti, neexistuje ani žádná tabletka „den po“, na kterou se nás často ptáte. Protože je nežádoucí březost, případná kastrace či potrat citlivé téma, nezdráhejte se na nás obrátit bud´ telefonicky nebo přímo osobně. Prodiskutujeme Vaši konkrétní situaci a domluvíme se na nejlepším řešení.

  • ·          A co kočky? 

Většina popsaných vyšetření platí i pro březí kočičky. Vyšetření na březost ultrazvukem většina koček snese bez většího stresu, stejně tak i RTG vyšetření.

U nás zaplatíte i platební kartou.