Průvodce č.3: NOVÉ ŠTĚNĚ A KOTĚ

Průvodce č.3:  Nové štěně a kotě 

Tato část průvodce Vás ve zkratce provede správnou veterinární péčí o Vaše nové štěňátko. Kdy je potřeba za námi přijít, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se nevědomky noví majitelé dopouštějí, a ve zkratce Vás seznámíme s tím, co vše Vám u nás na klinice v péči o malého mazlíčka nabízíme. 

Na konci článku shrneme to samé téma i pro koťátka.

     Mám doma nové štěně, kdy s ním musím na veterinu? 

Od chovatele (nebo útulku, či podobné organizace) byste měli dostat přesné informace, co už se štěňátkem z pohledu veterinární péče „udělalo“. To znamená, že byste měli mít očkovací průkaz a záznamy o odčervení. Zde najdete datum dalšího odčervení a očkování. V tomto termínu se určitě musíte dostavit, aby se pokračovalo v cyklu očkování a odčervení. 

 Pokud jste k pejskovi žádné doklady nedostali, navštivte nás v co nejkratším termínu, abychom mohli začít dohánět – štěně je potřeba řádně odčervit a začít s očkováním! 

I přesto, že Vašeho nového pejska čeká očkování například až za tři týdny, doporučujeme Vám návštěvu u nás v ordinaci, kdy provedeme důkladné klinické vyšetření. Často odhalíme parazity v srsti, kýly či další problémy, které je potřeba řešit hned.  

Při první návštěvě Vám vypracujeme přehled očkování a odčervení, kde budete mít přesná data, kdy je potřeba je provést.  

Pokud nebudete už mít k pejskovi očkovací průkaz, tak Vám ho vystavíme.  

Poradíme Vám v oblasti krmení, pokud budete chtít, dostanete od nás vzorečky krmiv zdarma.

     Pře přebírání štěněte nám bylo řečeno, že pokud bude vše v pořádku, musíme na veterinu až za rok. 

S touto větou jsme se u nás v ordinaci setkali několikrát. Pokud se nejedná o psa staršího 12 měsíců, je určitě potřeba provádět pravidelné odčervení. Navíc je u těchto pejsků často očkování nekompletní a špatně provedené. Proto raději si nechte u nás očkovací průkaz zkontrolovat.

   Proč musím se svým štěnětem tolikrát na očkování? Jak to je vlastně správně? 

Pokud si berete štěně od chovatele, mělo by mít minimálně první očkování za sebou. Poté už většinou chodíte na očkování s Vaším pejskem vy. Aby byla navozena ta správná imunita, musí se štěně opakovaně přeočkovat proti infekčním nemocem psů. Je to hlavně z důvodu toho, že malé štěně má v těle určité množství protilátek z mateřského mléka, které blokují funkčnost očkování. Proto je schéma nastavené tak, aby se imunita vytvořila s největší pravděpodobností a zároveň bylo co nejšetrnější pro zvíře. 

 Podrobný rozpis očkování ušitý na míru Vašemu štěněti vytvoříme u nás na klinice podle data jeho narození.

      Je vůbec nutné nechat štěně očkovat? Nejsou tyto choroby už dávno vymýcené? 

Ze zákona máte povinnost nechat psa očkovat pouze proti vzteklině. Ostatní očkování (značeno DHPPIL v očkovacím průkaze) není povinné. Ale opravdu Vám je důrazně doporučujeme! Nejedná se o choroby, které se u nás nevyskytují! Například vlna psinky se opakuje vždy po několika letech a vinou špatné vakcinace se velmi snadno šíří. Choroba je to ve většině případů smrtelná. Parvoviróza se objevuje v chovech s nedostatečnou hygienou, v útulkách apod. Je silně infekční a proto se při výskytu velmi rychle šíří i mezi ostatní psy. Pro mladého psa je to vždy život ohrožující nemoc, pro štěně většinou smrtelná. Leptospiróza je choroba, jejíž výskyt se stále zvyšuje, způsobí například selhání ledvin a jater a především se jedná o nemoc, která je přenosná na člověka a je stejně nebezpečná i pro Vás. 

Vlivem stále častějších záchranných akcí psů ze zahraničí, kteří se převáží do České republiky bez dostatečné vakcinace a zde se adoptují, je riziko infekčních chorob stále aktuálnější, proto na Vás apelujeme, abyste očkování nepodceňovali, nevěřili informacím na internetu, kde laická veřejnost píše, že je zbytečné, tato problematika opravdu není tak snadná!

   Proč vlastně odčervovat, když nikdy žádný červ ze psa „nevylezl“?? 

Vnitřní paraziti u psů jsou bohužel také stále aktuální. Jejich vývoj probíhá v celém těle pejska, nejen ve střevě – zde žijí jen dospělci, larvy jsou ve tkáních zapouzdřené a pro jednoduchost lze napsat, že mohou vycestovat a dospět ve střevě kdykoliv během života pejska. My jsme bohužel schopni se vypořádat právě jen s dospělci ve střevě, které zabíjí odčervovací tabletky či pipety za krk. U štěňátek je aktivita larev, které opakovaně dospívají ve střevě, mnohem větší než u dospělců, proto je také nutné je odčervovat častěji než dospělé psi. Jak často a jakým způsobem Vám rádi vysvětlíme u nás v ordinaci. Pokud nechcete odčervovat „na slepo“, je možné nechat vyšetřit trus, kdy Vám řekneme, zda-li  je odčervení nutné. K tomu je potřeba přinést vzorek třídenního trusu.

    Chci pro pejska i další očkování, než jen „základ“, co je všechno možné naočkovat?? 

Nejprve je potřeba štěňátko naočkovat proti základním psím chorobám (viz. výše) . U nás na klinice dále nabízíme očkování proti borelióze – takzvané chorobě z klíšťat. Bohužel už i u nás v Libereckém kraji je tato choroba velmi aktuální. Pokud s pejskem chodíte do přírody, určitě doporučujeme zvážit tuto vakcínu. 

Další velmi doporučitelnou vakcinaci je očkování proti psincovému kašli. Toto onemocnění není sice smrtelné ani nijak závažné, ale je velmi infekční a úmorné. Často trvá několik týdnů, než se pes zcela uzdraví a vrátí do plné kondice. V posledních měsících máme velmi častý výskyt tohoto onemocnění, proto ho doporučujeme a to především u štěňat, které jsou nebo budou v dospělosti v kontaktu s větším množstvím psů.  

U nás na klinice je také možné vakcinovat proti tetanu, plísním a herpesviru.

  Chci se svým pejskem v budoucnu cestovat, co proto musím udělat? 

      Při překročení hranic České republiky musí každý pes, kočka a fretka mít správně vystavený pas, být načipovaný a být naočkovaný proti vzteklině. Pokud uvažujete o cestování s Vaším pejskem, je potřeba mít všechny tyto věci v pořádku.  U nás v ordinaci doporučuje vystavení pasu při vakcinaci proti vzteklině. Aplikace čipu se provádí jehlou, která umístí čip do podkoží pejska a tím se stane trvale označen a po registraci čipu i snadno dohledatelný v případě zaběhnutí.  Provádíme pro chovatele také čipování celých vrhů, v tomto případě doporučujeme předchozí objednání. 

Na téma pasy, čipy a cestování naleznete na našich stránkách samostatný článek.

     A co koťátka?

   U koťátek platí vesměs stejná pravidla a doporučení. Velmi potřebná je u nich hlavně vstupní preventivní prohlídka. Bohužel málokdy se setkáme s koťátky, které k novým majitelům chodí správně odčervené a případně naočkované. Časté jsou také případy ušního svrabu, blech a kočičí rýmy. Proto i pro Váš klid raději co nejdříve po pořízení nového kotěte přijďte na prohlídku. U koťátek, stejně jako u štěňat, je potřeba pravidelné odčervování a správně naplánované očkování.

U nás zaplatíte i platební kartou.