Březen: Obezita

S blížícím se podzimem, kdy si kočky i psi začínají vytvářet zásobu tuku na zimu a přibývají na váze, se dostává do popředí otázka obezity u domácích mazlíčků. Tento článek by vám měl poradit, jak obezitu poznat, jak jí předcházet, jaká s sebou nese zdravotní rizika a v neposlední řadě, jak dosáhnout u zvířete snížení hmotnosti.

Nejprve vás seznámíme se znaky toho, že pes není obézní: jsou mu vidět a lze snadno nahmatat alespoň tři poslední žebra, nahmatáte nebo vidíte na hřbetě páteřní obratle, má „ vykasané“ břicho ( spodní okraj břicha je výš než spodní okraj hrudníku), pes je schopný si bez problémů nosem dosáhnout na záda a záď ( to neplatí u některých plemen typu Francouzský buldoček, Anglický buldok a podobně stavění psi). K tomu je třeba brát v potaz plemenný standard a jinak posuzovat obezitu u psa typu labradora a jinak u chrtů. 

U koček se pro určení výživného stavu posuzují poněkud odlišné parametry, protože se u nich tuk ukládá na jiných místech. Obezita se projeví: vytvořením kožních řas s tukem na břiše mezi zadníma nohama, rozšířením hřbetu bez viditelných páteřních obratlů, zesílením krku. 

Nadváha s sebou nese velkou řadu zdravotních rizik. V prvé řadě je to u velkých plemen psů zhoršení zdravotního stavu pohybového aparátu, u psů s dysplazií kyčlí nebo loktů ke zhoršení artrotických změn na kloubech, tím k odmítání pohybu kvůli bolestivosti a následně k dalšímu narůstání váhy. Dalším rizikovou skupinou jsou psi nebo kočky s onemocněním srdce, kdy srdce u obézního psa musí pracovat mnohem usilovněji než u psa s normální váhou a pokud má pes vrozenou nebo získanou vadu srdce, jeho stav se může výrazně zhoršit mnohem rychleji a může dokonce dojít ke kolapsu, zvláště v kombinaci s teplým počasím či větší fyzickou zátěží. Další onemocnění, které může být přímo způsobeno obezitou je cukrovka (diabetes), toto riziko je vyšší u fen. Stejně tak u fen s nadváhou dochází někdy k hormonálním poruchám, ke komplikacím se zabřeznutím a následně problémům při porodu. V neposlední řadě může dojít vlivem nadváhy a obezity ke snížené funkci až selhání jater. 

Průměrný pes potřebuje energetický příjem v rozmezí 50 – 100 kJ na 1 kg váhy psa a den. Platí, že čím menší pes ( trpasličí plemena typu Yorkšírský teriér, čivava, jezevčík atd.), tím více energie na kilogram váhy potřebuje – spíše ke 100kJ, oproti tomu nároky na energetický příjem větších plemen se spíše blíží k 50 kJ/kg/den. Toto je jeden ze základích ukazatelů při sestavování jídelníčku u psa. 

Pes, který již obezitou trpí, je vykastrovaný, špatně mu funguje štítná žláza atd., potřebuje nižší množství kJ/ kg váhy a den. U kastrovaných jedinců nebo s nemocnou štítnou žlázou se příjem snižuje o zhruba 20%. U psů, kteří jsou obézní a chceme aby zhubli snižujeme energetický příjem až o 40 %. 

U koček je situace jiná. Průměrná energetická potřeba dvoukilové kočky je cca 100 kJ na den, čtyřkilové kočky 200 kJ a šestikilové kočky 300 kJ denně. U obézních koček snižujeme přísun energie při hubnutí jen o zhruba 15 % u menších koček a o 30 % u větších zvířat. 

U snižování hmotnosti je potřeba zvýšit i pohyb a to jakýkoli, kromě ortopedických pacientů, u kterých je ideálním pohybem plavání.

V jídelníčku lze vybírat buď ze spousty kvalitních light krmení nebo dávat vysloveně diety pro snížení váhy, které mají při stejném objemu krmení výrazně snížen obsah využitelné energie, takže pes nemá hlad ve smyslu, že by dostával malý objem krmení. Další možností je začít psovi nebo kočce vařit, ale potom musíte hodně dbát na vyváženost krmiva a doplňovat chybějící vitamíny a minerály ve formě tablet nebo prášku, které se přidávají ke krmení.

U nás zaplatíte i platební kartou.